ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΑΠΛΑΣΙΑ ΕΝΔΟΗΠΑΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΗΣ ΦΛΕΒΑΣ – ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΑΖΥΓΟΥ. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

X. Πολυχρόνου, Σ. Χρυσανθακόπουλος, Κ. Μοίρης, Ε. Κόλλια, Ε. ΣταΘόπουλος

 

Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα Γ. Ν. Αγρίνιου

Σκοπός: Η παρουσίαση των ευρημάτων της υπολογιστικής τομογραφίας σε σπάνια περίπτωση συγγενούς απλασίας του ενδοηπατικού τμήματος της κάτω κοίλης φλέβας και συνδρόμου συνέχειας αζύγου.
Υλικό και μέθοδοι: Ασθενής ηλικίας 43 ετών παραπέμφθηκε στο τμήμα μας για διερεύνηση διόγκωσης μεσοθωρακίου η οποία διαπιστώθηκε σε ακτινογραφία θώρακος.
Αποτελέσματα: Η υπολογιστική τομογραφία θώρακος και κοιλίας ανέδειξε την τμηματική απλασία της κάτω κοίλης φλέβας, την παραλλαγή της πορείας των ηπατικών φλεβών που καταλήγουν απευθείας στον δεξιό κόλπο και την διάταση της αζύγου η οποία αναλαμβάνει την επιστροφή δια μέσου της άνω κοίλης φλέβας από το περιφερικό τμήμα της κάτω κοίλης φλέβας στον δεξιό κόλπο.
Συμπέρασμα: Το σύνδρομο συνέχειας αζύγου είναι μια σχετικά σπάνια παραλλαγή η οποία στην ακτινογραφία θώρακος συνήθως εκλαμβάνεται ως διόγκωση μεσοθωρακίου. Η υπολογιστική τομογραφία μετά την ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού είναι η μέθοδος εκλογής για την ορθή διάγνωση και την διερεύνηση τυχών συνοδών ανωμαλιών.

 

Αφήστε μια Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Back to top
el