ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΡΗΞΗ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΠΥΕΛΟΥ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΟΥΡΗΤΗΡΑ ΑΠΟ ΛΙΘΟ

Χρυσανθακόπουλος Σ., Πολυχρόνου X., Παρμάκη X., Σταθόπουλος Ε., Γώγου Γ., Κονδύλης X., Μαχαλιώτης Ε.

Τμήμα Αξονικού Τομογράφου, Γενικό Νοσοκομείο Αγρίνιου

Εισαγωγή: Η αυτόματη ρήξη της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού είναι σπάνια και σχεδόν πάντα απαντάται σε οξεία ουρητηρική απόφραξη από λίθο.
Υλικό και Μέθοδοι: Άνδρας ηλικίας 48 ετών με ελεύθερο ιστορικό προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αιτιώμενος άλγος δεξιάς οσφύος-δεξιάς κοιλιακής χώρας από πενταώρου. Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε θετικό σημείο Giordano δεξιά και σημεία περιτοναϊσμού. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε υπερηχογράφημα κοιλίας κατά το οποίο διαπιστώθηκε παρουσία υγρού στο ηπατονεφρικό κόλπωμα, μεγάλου βαθμού διάταση δεξιού πυελοκαλυκικού συστήματος καθώς και παρουσία νεφρικών κύστεων άμφω. Ακολούθησε αξονική τομογραφία κοιλίας με την ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού. Ελήφθησαν τομές πριν και μετά την ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού κατά την νεφρογραφική και απεκκριτική φάση.
Αποτελέσματα: Κατά την αξονική τομογραφία διαπιστώθηκε μεγάλου βαθμού διάταση του δεξιού πυελοκαλυκικού συστήματος και περινεφρική συλλογή. Κατά την απεκκριτική φάση διαπιστώθηκε διαφυγή του σκιαγραφικού από το πυελοκαλυκικό σύστημα και σκιαγράφηση του περιφερικού χώρου μέχρι την μέση γραμμή. Στην τελική μοίρα του ουρητήρα απεικονίστηκε λίθος. Ο ασθενής αντιμετωπίστηκε συντηρητικά με την τοποθέτηση ουρητηρίου καθετήρα.
Συμπεράσματα: Αν και η αυτόματη ρήξη της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού είναι σπάνια θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην διαφοροδιαγνωστική σκέψη και η αξονική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής ιδίως στα περιστατικά που παρουσιάζονται με επείγουσα οξεία συμπτωματολογία.

 

 

Αφήστε μια Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Back to top
el