ΙΝΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΤΛΑΝΤΑ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΤΟΞΟΥ

Πολυχρόνου X., Χρυσανθακόπουλος Σ., Παρμάκη X., Σταθόπουλος Ε., Κονδύλης X., Μαχαλιώτης Ε., Γώγου Γ.

 

Τμήμα Αξονικού Τομογράφου, Γενικό Νοσοκομείο Αγρίνιου

Εισαγωγή: Η συγγενής συνοστέωση του πρώτου αυχενικού σπονδύλου με την βάση του κρανίου (ινιοποίηση) αν και σπάνια είναι η συχνότερη συγγενής ανωμαλία της ανώτερης ΑΜΣΣ. Μορφολογικά μπορεί να παρατηρηθεί τμηματική συνοστέωση του προσθίου, του οπίσθιου, των πλαγίων ογκωμάτων, συνδυασμός των ανωτέρω η τελικά και ολική συνοστέωση.
Υλικό και Μέθοδοι: Ασθενής γυναίκα ηλικίας 68 ετών, προσέρχεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με κρανιοεγκεφαλική κάκωση μετά από πτώση από σκάλα.
Αποτελέσματα: Η ασθενής υποβλήθηκε σε ακτινογραφία κρανίου από την οποία δεν υπήρξαν ευρήματα και ακτινογραφία αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης κατά την οποία διαπιστώθηκε αύξηση του πάχους των προσπονδυλικών μαλακών μορίων στο ύψος Α1 και Α2 και διακοπή της συνεχείας του οπισθίου τόξου του Α1. Επίσης διαπιστώθηκε παθολογία στην διαμόρφωση του οπισθίου τμήματος του Α1. Τέθηκε υπόνοια κατάγματος οπισθίου τόξου Α1 καθώς και παραλλαγή ατλαντοϊνιακής διάρθρωσης. Ακολούθησε αξονική τομογραφία εγκεφάλου η οποία δεν ανέδειξε παθολογία και αξονική τομογραφία ΑΜΣΣ κατά την οποία διαπιστώθηκε μερική ινιοποίηση του Α1 σπονδύλου και κάταγμα του προσθίου τόξου αυτού ενώ η εικόνα που στην ακτινογραφία θεωρήθηκε ως διακοπή της συνεχείας του οπισθίου τόξου στην περίπτωση αυτή οφειλόταν στην παθολογική διαμόρφωση του άτλαντα.
Συμπεράσματα: Δίνεται έμφαση στην μεγάλη αξία της ακτινογραφίας ΑΜΣΣ στην διερεύνηση των κακώσεων της ΑΜΣΣ και ιδίως στην αναγνώριση έμμεσων σημείων όπως τα πάχος των προσπονδυλικών μαλακών μορίων που στην προκείμενη περίπτωση έθεσε την υπόνοια κατάγματος και στις σημαντικές δυσκολίες που προκύπτουν στην ορθή ερμηνεία των εικόνων στις ακτινογραφίες σε περίπτωση παρουσίας παραλλαγής των σπονδύλων όπως η ινιοποίηση του πρώτου αυχενικού σπονδύλου και την αναγκαιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις της περαιτέρω διερεύνηση με αξονική τομογραφία.

 

Αφήστε μια Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Back to top
el