ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ. ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

Σ. Χρυσανθακόπουλος, X. Πολυχρόνου, Κ. Μοίρης, Π. Πολυχρόνου, Ε. Σταθόπουλος

 

Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα Γ. Ν. Αγρίνιου

Σκοποί: Η διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας είναι συχνή και σημαντική επιπλοκή της συμφορητικής καρδιακής ανεπαρκείας οποιοσδήποτε αιτιολογίας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική κίρρωση. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να περιγράφει τα ευρήματα της παθητικής συμφόρησης του ήπατος στην υπολογιστική τομογραφία.
Υλικό και Μέθοδοι: Από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι και τον Ιανουάριο 2008 σε 4 ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια που υποβλήθηκαν σε υπολογιστική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας αναγνωρίστηκαν ευρήματα συμβατά με παθητική συμφόρηση του ήπατος.
Αποτελέσματα: Οι λειτουργικές και οι μορφολογικές αλλαγές αναγνωρίζονται στην υπολογιστική τομογραφία ως ποικιλία ειδικών και μη ειδικών ευρημάτων τόσο από το ήπαρ όσο από άλλα όργανα.
Συμπέρασμα: Η παθητική συμφόρηση του ήπατος είναι συνήθως σιωπηρή. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα. Η υπολογιστική τομογραφία πριν και μετά την ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικής ουσίας προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την έγκαιρη διάγνωση της παθητικής συμφόρησης του ήπατος.

 

Αφήστε μια Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Back to top
el