ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

Πολυχρόνου X., Χρυσανθακόπουλος Σ., Παρμάκη X., Σταθόπουλος Ε., Κονδύλης X., Μαχαλιώτης Ε., Γώγου Γ.

 

Τμήμα Αξονικού Τομογράφου, Γενικό Νοσοκομείο Αγρίνιου

Εισαγωγή: Τα τραύματα της κοιλιακής αορτής και ιδίως τα αμβλέα είναι εξαιρετικά σπάνια. Συνήθως είναι απότοκα τροχαίων ατυχημάτων από την σύνθλιψη του αγγείου από την ζώνη ασφαλείας κατά την οποία μπορεί να προκληθούν δυο τύποι τραυμάτων. Η εκρίζωση μικρών κλάδων της αορτής και ρήξη αυτής ή η κάκωση του ενδοθηλίου με αποτέλεσμα την θρόμβωση του αγγείου. Περιγράφεται περιστατικό τραυματικής θρόμβωσης κοιλιακής αορτής η οποία διεγνώσθη με αξονική τομογραφία και με την ευκαιρία αναφέρεται η ταξινόμηση και η παθοφυσιολογία των τραυματικών κακώσεων της κοιλιακής αορτής.
Υλικό και Μέθοδοι: Άνδρας ηλικίας 32 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο μετά από εργατικό ατύχημα – κάκωση κοιλιακής χώρας από καταπλάκωση από σιδηροδοκό. Ο ασθενής είχε καλό επίπεδο συνείδησης και κατά την κλινική εξέταση ήταν αιμοδυναμικά σταθερός. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ταχεία υπερηχογραφική εξέταση FAST κατά την οποία διαπιστώθηκε ρήξη σπληνός με περισπληνικό αιμάτωμα και τέθηκε η υπόνοια ρήξης δεξιού νεφρού. Ακολούθησε αξονική τομογραφία κοιλίας με την ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού στην οποία επιβεβαιώθηκε η ρήξη σπληνός και διαπιστώθηκε επιπροσθέτως δωδεκαδακτυλικό αιμάτωμα, έμφρακτο του κάτω πόλου του δεξιού νεφρού καθώς και έλλειμμα πλήρωσης της κοιλιακής αορτής στο ύψος της κάτω μεσεντερίου αρτηρίας.
Αποτελέσματα: Ο ασθενής υποβλήθηκε σε επείγουσα λαπαροτομία και σπληνεκτομή και διακομίστηκε σε αγγειοχειρουργικό κέντρο για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης της κοιλιακής αορτής όπου και επιβεβαιώθηκε η διάγνωση.
Συμπεράσματα: Σε ασθενείς με κλειστές κακώσεις και ιδίως σε τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων η πιθανότητα παρουσίας τραυματικής θρόμβωσης της αορτής αλλά και άλλου τύπου αγγειακού τραύματος της αορτής ή άλλων μεγάλων αγγείων πάρα την εξαιρετική σπανιότητα τους πρέπει πάντα να διερευνάται. Η αξονική τομογραφία μετά την ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού είναι μέθοδος ευαίσθητη και ειδική στη διάγνωση της τραυματικής θρόμβωσης της αορτής.

 

Αφήστε μια Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Back to top
el