Πρόκειται για μία απεικονιστική εξέταση με την οποία ελέγχουμε την ανατομία της μήτρας και των ωοθηκών. Χρησιμοποιούμε ένα πομποδέκτη που εκπέμπει ήχους υψηλής συχνότητας (υπέρηχους) και καθώς αυτοί αντανακλώνται από τα έσω γεννητικά όργανα, επιστρέφουν στην κάμερα, αναλύονται από υπολογιστή και δίνουν στην οθόνη την εικόνα της μήτρας και των ωοθηκών.
Υπάρχουν δυο είδη: Ενδοκολπικό και Διακοιλιακό
Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή είτε από τον κόλπο με άδεια ουροδόχο κύστη είτε από την κοιλιά με γεμάτη κύστη.
Είναι καλύτερα να γίνεται κοιλιακά η ενδοκολπικά;
Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα γίνεται με τη χρήση ειδικής και ιδιαίτερα λεπτού πομποδέκτη, που τοποθετείται ενδοκολπικά και φθάνει σε μικρή απόσταση από τη μήτρα και τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα η ευκρίνεια απεικόνισης να είναι ασύγκριτα καλύτερη σε σχέση με το κοιλιακό υπερηχογράφημα. Ο κοιλιακός έλεγχος γίνεται εξωτερικά στο κάτω μέρος της κοιλιάς και απαιτεί ειδική προετοιμασία ώστε η ουροδόχος κύστη να είναι τελείως γεμάτη. Πρέπει να αναφερθεί ότι η απόσταση του πομποδέκτη από τα γυναικολογικά όργανα, το ενίοτε παχύ κοιλιακό τοίχωμα και η αδυναμία πλήρωσης της ουροδόχου κύστης επηρεάζουν αρνητικά την ευκρίνεια απεικόνισης. Σε νεαρές κοπέλες που δεν έχουν ακόμη σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και σε ηλικιωμένες γυναίκες με ατροφία και στενότητα κόλπου, εφαρμόζεται το κοιλιακό υπερηχογράφημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση συνιστάται το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ως πιο αξιόπιστη μέθοδος εξέτασης.
Σε ποια φάση του κύκλου είναι καλύτερο να γίνεται το υπερηχογράφημα;
Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα που διερευνάτε!! Δηλαδή, όταν υπάρχουν ανώμαλες αιμορραγίες και τίθεται υποψία ενδομητρικού πολύποδα είναι προτιμότερο να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου, γιατί στη φάση αυτή είναι καλύτερη η απεικόνιση του ενδομητρίου. Όταν ωστόσο κάνουμε έλεγχο ωορρηξίας, προτιμάται να γίνεται μεταξύ 10ης-14ης μέρας του κύκλου όπου αξιολογούμε την προοδευτική ωρίμανση του κυρίαρχου ωοθυλακίου, αλλά και την ποιότητα του ενδομητρίου.
Πότε και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;
Καθώς η νέα κοπέλα ξεκινά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, συστήνεται, με τη σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου της, να κάνει επίσης ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα σε ετήσια βάση. Αν στο μεσοδιάστημα των προληπτικών εξετάσεων παρουσιαστεί κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα ή αν υπάρχει κάποια γνωστή γυναικολογική πάθηση υπό παρακολούθηση, τότε μπορεί να χρειαστεί να γίνουν περισσότερα υπερηχογραφήματα με συχνότητα την οποία καθορίζει η φύση του εκάστοτε προβλήματος.
Leave a Reply