triplex doppler

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΕΣΩ ΣΦΑΓΙΤΙΔΑΣ ΦΛΕΒΑΣ. ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΓΧΡΩΜΟ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

X. Πολυχρόνου, Σ. Χρυσανθακόπουλος, Κ. Μοίρης, Π. Πολυχρόνου, Ε. Κόλλια, Ε. Σταθόπουλος

Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα Γ. Ν. Αγρίνιου

Σκοπός : Η παρουσίαση των ευρημάτων της υπολογιστικής τομογραφίας και της duplex υπερηχοτομογραφίας σε μια σπάνια περίπτωση ανευρύσματος της έξω σφαγίτιδας φλέβας.
Υλικό και μέθοδοι: Γυναίκα 62 ετών παραπέμφθηκε στο τμήμα μας για διερεύνηση ανώδυνης διόγκωσης δεξιάς τραχηλικής χώρας από τριμήνου. Από τον εργαστηριακό έλεγχο δεν υπήρχαν αξιόλογα ευρήματα. Η ασθενής δεν ανέφερε ιστορικό κάκωσης στην περιοχή. Η ασθενής εξετάστηκε με duplex υπερηχοτομογραφία και υπολογιστική τομογραφία τραχήλου πριν και μετά την ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικής ουσίας.
Αποτελέσματα: Η υπερηχοτομογραφία ανέδειξε μαλακή, ευπίεστη, κυστική βλάβη οπισθίως του στερνοκλειδομαστοειδούς, σε επαφή με την έξω σφαγίτιδα φλέβα. Λόγω του ότι η βλάβη ήταν επιφανειακή και εξαιρετικά ευπίεστη η ανάδειξη της ήταν δύσκολη και η ελάχιστη πίεση με τον ηχοβολέα προκαλούσε σύμπτωση των τοιχωμάτων της, σημείο που συνηγορεί για την απουσία θρόμβου εντός της. Η μελέτη με το Doppler ανέδειξε ροη εντός της βλάβης καθώς και το στόμιο του ανευρύσματος. Στην μελέτη με υπολογιστική τομογραφία παρατηρήθηκε ομοιογενής, ομότιμος με την γειτονική φλέβα εμπλουτισμός της βλάβης.
Συμπεράσματα: Τα φλεβικά ανευρύσματα αν και σπάνια πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην διαφορική διάγνωση διογκώσεων του τραχήλου. Η υπερηχοτομογραφία και η υπολογιστική τομογραφία προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την ορθή διάγνωση και μπορούν να αποκλείσουν με μεγάλη ασφάλεια την παρουσία θρόμβωσης του ανευρύσματος που είναι και η σημανπκότερη επιπλοκή.

 

Αφήστε μια Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Back to top
el