ΟΠΙΣΘΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ. ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Πολυχρόνου X., Χρυσανθακόπουλος Σ., Παρμάκη X., Σταθόπουλος Ε., Γώγου Γ., Μαχαλιώτης Ε., Κονδύλης X.

 

Τμήμα Αξονικού Τομογράφου, Γενικό Νοσοκομείο Αγρίνιου

Εισαγωγή: Τα νεοπλάσματα του παχέος εντέρου συνήθως (75-80%) εκδηλώνονται με την μορφή μη επειγόντων περιστατικών και σπανιότερα με την μορφή επειγόντων καταστάσεων ήτοι οξεία εντερική απόφραξη ή διάτρηση και περιτονίτιδα. Η διάτρηση στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο είναι πολύ σπάνια. Παρουσιάζουμε περιστατικό οπισθοπεριτοναϊκής διάτρησης αδενοκαρκινώματος αριστερής κολικής καμπής που εκδηλώθηκε με οξεία χειρουργική κοιλία.
Υλικό και Μέθοδοι: Ασθενής άνδρας ηλικίας 79 ετών, προσέρχεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με οξύ κοιλιακό άλγος, αιφνίδιας έναρξης. Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε έντονη ευαισθησία, στη περιοχή της αριστερής κοιλιακής χώρας με σημεία περιτοναϊσμού. Την κλινική εξέταση ακλούθησε ακτινολογικός έλεγχος με ακτινογραφία κοιλίας η οποία ανέδειξε ευρήματα ειλεού, υπερηχογράφημα κοιλίας με κύριο εύρημα ηπατικές βλάβες συμβατές με δευτεροπαθείς εντοπίσεις και μικρή ποσότητα συλλογής στην παρακολική αύλακα αριστερά. Η αξονική τομογραφία ανέδειξε ελεύθερη πλευριτική συλλογή αριστερά, πνευμοπισθοπεριτόναιο αριστερά και έντονη ρύπανση οπισθοπεριτοναϊκού λίπους. Τέθηκε η υπόνοια πιθανής οπισθοπεριτοναϊκής διάτρησης κοίλου σπλάγχνου και λόγω των ευρημάτων πιθανότερη εντόπιση θεωρήθηκε η περιοχή του κατιόντος.
Αποτελέσματα: Κατά την χειρουργική επέμβαση διαπιστώθηκε ρήξη αριστερής κολικής καμπής και αναγνωρίστηκε η παρουσία μάζας. Έγινε εκτομή του πάσχοντος τμήματος και τελικο-τελική συρραφή. Η βιοψία έδειξε εκτεταμένη διήθηση του εντερικού τοιχώματος από αδενοκαρκίνωμα.
Συμπεράσματα: Η οπισθοπεριτοναϊκή διάτρηση του παχέος εντέρου είναι σπάνια αιτία οξείας χειρουργικής κοιλίας και η αξονική τομογραφία παίζει σημαντικό ρόλο στην διάγνωση καθώς και την εντόπιση της.

 

Αφήστε μια Απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Back to top
el